
Чесънът е универсален кореноплоден зеленчук, който е популярен сред много култури и се иползва от поколения в хранителни ястия. Тази малка луковица със силен мирис превръща най-простите ястия в ароматни шедьоври и предлага кошница, пълна с ползи за здравето.
Чесънът съществува повече от пет хилядолетия, датирайки от Централна Азия. През това време той е бил основен продукт в диетите, използвал се е в много лекарства в древните Египет, Китай, Индия, Тайланд, а по-късно идва в Гърция и Италия.
Ферментиралият чесън е известен още като „черен“ чесън. Първоначално, чесънът се ферментирал като начин за съхранение за продължителни периоди без разваляне, но хората забелязали, че аромата на чесъна също значително се увеличавал.
Ферментационния процес става като пресни луковици чесън се съхраняват в топла и влажна среда от няколко седмици до месеци. Този процес не само променя чесъна до наситен черен цвят, но също така подобрява вкуса и ползите за здравето. Когато чесънът е ферментирал, нивата му на антиоксиданти и аминокиселини се увеличава, създавайки съединение, известно като S-Allylcysteine.
Според Националния Здравен Институт в САЩ, S-алил-цистеинът спомага при исхемична болест на сърцето, допринася за сърдечната функция, има антиоксидантна защита, може да понижи нивата на холестерола, има противовъзпалително и невропротективно свойство.
Известни са над 600 разновидности чесън, но ферментиралият е само един вид, на който трябва да се обърне малко повече внимание.
Какви са ползите от приема на ферментирал „черен“ чесън?
- Може да помогне за повишаване на имунитета
Възрастните и децата се нуждаят от добре функционираща имунна система. Ферментиралият чесън предотвратява заболявания и помага в борбата срещу болестите. Спомага за засилване на имунната система и предпазва от настинки и вирусни инфекции.
Изследвания показват, че децата имат средно между 6 и 8 настинки годишно, а възрастните между 2 и 4. Приема на чесън като хранителна добавка може да помогне за предотвратяване на кашлица, треска и простудни заболявания. Друг фактор, който трябва да се отбележи, е, че чесънът има и естествени антибактериални и антивирусни свойства, които могат да помогнат за намаляване на системни възпаления в организма.
- Може да понижи кръвното налягане
Чесънът може да помогне за намаляване на систолното и диастолното кръвно налягане. Високото кръвно налягане е основен фактор за сърдечни заболявания, които водят до инсулти и инфаркти. Така че, ако обикновено страдате от високо кръвно налягане, може да добавете хранителна добавка от ферментирал чесън към вашата диета.
- Може да помогне за намаляване на нивата на холестерола
Холестеролът е мазно вещество в кръвта и ако е твърде много и не се лекува може да доведе до запушване на кръвоносните съдове с мастни плаки и да допринесе за инсулт или инфаркт. Проучвания показват също, че редовната консумация на ферментирал чесън може да намали нивата на общия и LDL холестерол. Чесънът е богат на алицин, за който се смята, че има свойството да понижи липидите и е естествено решение за по-здрава сърдечна система.
- Може да помогне с нивата на кръвната захар
„Черният“ чесън може да играе роля в управлението на нивата на кръвната захар, което е полезно за диабетици. Чесънът има съединения, които могат да помогнат за повишаване на инсулиновата чувствителност и регулиране на нивата на кръвната захар. Primary Care Diabetes разкри в проучване, че чесънът понижава кръвната глюкоза с близо 11 mg/dL и намалява нивата на хемоглобин A1C с около 0,6%, значително подобрение в сравнение с плацебо групата.
- Може да помогне за предотвратяване на рак
Въпреки че са необходими повече изследвания, се смята, че чесънът помага за намаляване на риска от развиване на ракови образования особено ракът на дебелото черво. В Айова е проведено проучване за здравето на жените, разглеждащо жени, които ядат редовно чесън, плодове и зеленчуци. В това проучване е установено, че жените, които консумират тези храни редовно, имат 35% по-малък шанс да се разболеят от рак на дебелото черво отколкото жените, които избягват консумацията на чесън, плодове и зеленчуци.
- Помага за отстраняването на тежки метали от тялото и засилва процеса на детоксикация. Съдържа ензими и пробиотици, които спомагат за подобряване на храносмилането;
- Богат е на витамин С и В6, които играят роля в укрепването на имунната система;
- Съдържа противогъбични и антибиотични свойства, които могат да помогнат в борбата с инфекции;
- Може да помогне за намаляване на възпалителни процеси.
Хранителна добавка с отлежал черен чесън
Може да отнеме доста време да си направите ферментирал черен чесън в домашни условия. Един от най-добрите начини е да го приемате като хранителна добавка. Във VitaShop.bg предлагаме отлежал черен чесън, който се предлага под формата на капсули.
Не съдържат никакви ненужни или синтетични съставки, не съдържат алергени и са подходящи за вегетарианци и вегани. Тази добавка може да подобри качеството на вашия живот.
ВИЖТЕ НАШИТЕ ПРОДУКТИ
1. Ферментирал чесен екстракт 15:1 - 180 капсули | Vit4ever - Германия
За поръчки: 0894 934 724